Hopp til innholdet

Logg av! Det er bra for deg.

  • av

Jeg skrev om å finne av-knappen i sommer, men dette handler om en helt annen type av-knapp: Det handler aller mest om at når jeg skal legge meg må jeg sette telefonen i «Do not disturb»-modus og sånn en gang i blant skrur jeg av nettet. Jeg burde skrudd av hele telefonen, helt egentlig.

Jeg sliter periodevis veeeldig med å la den være i fred, men jeg har alltid hatt en greie med at om jeg sitter ansikt til ansikt med et annet individ over middag eller en sitter-sammen-for-å-prate-sammen-prat, ligger telefonen enten på lydløs i veska eller på bordet med skjermen ned, men i min vennekrets er det veldig varierende om den andre i samtalen eller middagen gjør det samme.

En gang i mellom må jeg kjøre detox, da stikker jeg en helg til en venn av meg i Sveriges skoger, akkurat langt nok ute til at det er et sånn «stå og vifte med telefonen opp mot akkurat den biten av veggen»-prosjekt å få dekning, da blir telefonen stort sett liggende i fred. Hele helga. 

Problemet er ikke, til tross for at jeg skyldte på det ofte før, at jeg jobber med kommunikasjon og sosiale medier og derfor må ha et halvt (digitalt) øye åpent til en hver tid. Problemet er at jeg er avhengig.

Jeg vet ikke om jeg ble avhengig når smarttelefoner ble kult eller når jeg flyttet over Nordsjøen og vekk fra vennekretsen og familien, eller når angsten var trass og jeg trengte distraksjon, men avhengig er jeg: Avhengig av å dele, lese, vite, finne og utforske. 

Jeg burde vite bedre, men dagens oppfordring er: Husk at det faktiske livet ditt ikke venter, det flyter pent forbi i elva mens du titter på skjermen din på jakt etter det.

Lars Bratsberg og Thomas Moen har skrevet en bok, sånn om du trenger inspirasjon og starthjelp (og ikke har et eget rom i et hus i Sveriges skoger), den heter Logg Av, og boklanseringen er til uka.

De bestikker meg ikke for å nevne den, jeg bare syntes konseptet er fantastisk, og Thomas er en kul type (det er sikkert Lars også, men han har jeg ikke møtt enda) – så sjekk den ut, eller hiv meg en e-post om du sliter med å sove fordi Facebookfeeden distraherer, jeg er herved selverklært ekspert på å la skjermene være.